Bestoffrm|Ask Flashlari| Resimli Siirler|Yazili Sorulari|Büyüler|Performans,Proje Konulari|Sifali Bitkiler|Definecilik
 
"Hayat bir öyküye benzer, önemli olan yanı eserin uzun olması değil, iyi olmasıdır. Seneca"
Geri git   Bestoffrm|Ask Flashlari| Resimli Siirler|Yazili Sorulari|Büyüler|Performans,Proje Konulari|Sifali Bitkiler|Definecilik >
»»-(¯`v´¯)-» Kültür ve Eğitim »»-(¯`v´¯)-» > Lise Konu - Testler - Yazılılar > Lise Yazılı Soruları > Biyoloji
Connect with Facebook

Cevapla
 
LinkBack (1) Seçenekler Stil
Alt 10-04-2009, 05:37 PM   1 links from elsewhere to this Post. Click to view. #1 (permalink)
Moderatör
 
Hırka - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Üyelik tarihi: Jul 2009
Mesajlar: 58.707
Teşekkür: 11
688 Mesajına 1.633 teşekkür edildi.
ğğ Fotosentez ve kemosentez ile ilgili 30 test sorusu

FOTOSENTEZ TEST - 1

1. Bitki hücrelerinde;
I. İnorganik maddelerden organik madde sentezlenmesi
II. Enzimlerin sentezlenmesi
III. Büyük moleküllerin küçük moleküllere ayrışması
IV. Klorofilin sentezlenmesi
olaylarından hangilerinin gerçekleşmesi için ışığa genel vardır?
A) I ve II
B) II ve III
C) I ve IV
D) I, II ve III
E) II, III ve IV
2. Bitki hücrelerinden çıkarılan kloroplast organellerinin uygun ortamda fotosentez yaptığı görülmüştür.
Kloroplast organellerinin hücre dışında da fotosentez yapması;
I. Klorofil pigmenti taşıması
II. Çift zarlı olması ,
III. ilgili enzimlerin bulunması
IV. DNA' sıyla çoğalabilmesi
durumlarından hangileriyle ilgilidir?
A) I ve II
B) II ve III
C) III ve I
D) Ive III
E) II ve IV
3. Kloroplastlarda gerçekleştirilen;
I. Glikoz sentezi
II. ATP sentezi
III. Protein sentezi
olaylarından hangileri başka bir organel tarafından gerçekleştirilebilir?
A) Yalnız I
B) Yalnız II
C) Yalnız III
D) I ve II
E) II ve III
4. Aşağıdaki olaylardan hangisi fotosentezin karanlık safhasında gerçekleşir?
A) Suyun parçalanması
B) Oksijenin atmosfere verilmesi
C) ATP üretilmesi
D) Elektronların yüksek enerjili elektron yakalayıcılardan düşük enerjili elektron yakalayıcılara doğru hareket etmesi
E) Hidrojenlerin karbondioksitin yapısına katılması
5. Fotosentezde;
I. Oksijen
II. Karbondioksit
III. ATP
moleküllerinden hangileri reaksiyonlardan hem üretilir hem de tüketilir?
A) Yalnız I
B) Yalnız II
C) Yalnız III
D) I ve II
E) II ve III
6. Bir hücrenin fotosentez yaptığı aşağıdakilerden hangisi ile kesin olarak anlaşılır?
A) Karbondioksit kullanılması
B) Sitoplazmadaki glikoz miktarının artması
C) Suyun kullanılması
D) Kloroplast miktarının çok olması
E) Selüloz çeperin bulunması
7. Fotosentez için uygun şartlar hazırlanan bir kloroplastın çift zarı yırtıldığında, ışık reaksiyonları gerçekleştiği halde, glikoz sentezi gerçekleşmemiştir.
Glikoz sentezinin yapılamamasının nedeni aşağıdakiler-den hangisidir?
A) Klorofillerin yeterli ışık alamaması
B) Mitokondriden yeterli enerji üretememesi
C) Protein sentezinin durması
D) Enzim sentezinin durması
E) Karanlık devre reaksiyonlarının gerçekleşememesi
8. Fotosentez ve kemosentez olaylarında gerçekleşen;
I. Besin sentezlenmesi
II. Kimyasal enerji kullanılması
III. Klorofilin görev alması
IV. Karbondioksitin kullanılması
olaylarından hangileri ortak değildir?
A) II, III ve IV
B) I ve IV
C) II ve III
D) I ve II
E) III ve IV
9. Fotosentezdeki;
I. Enerji harcanması
II. Enzim kullanılması
III. Elektron taşınması
IV. Karbondioksit harcanması
olaylarından hangileri oksijenli solunumda da gerçekleşmektedir?
A) I ve II
B) I, II ve III
C) II, III ve IV
D) I, III ve IV
E) II ve III
10. Aynı türe ait eşdeğer büyüklükteki iki bitki, farklı ışık dalga boylarında fotosentez yapmaya bırakılıyor.
Bir süre sonra
I. Üretilen glikoz miktarı
II. Kullanılan su miktarı
III. Klorofil miktarı
ifadelerinden hangileri farklılık gösterir?
A) Yalnız I
B) Yalnız II
C) I ve III
D) II ve III
E) I, II ve III
11. Fotosentez yapan bütün canlılarda;
I. Klorofilin elektron vermesi
II. Mitokondrinin ATP üretmesi
III. Ribozomun protein sentezlemesi
IV. Selüloz çeperin oluşturulması olaylarından hangileri gerçekleşir?
A) I ve II
B) I ve III
C) II ve IV
D) III ve IV
E) II ve III
12. Bir bitki hücresinde;
I. Kullanılan karbondioksit miktarı
II. Harcanan ATP miktarı
III. Kullanılan oksijen miktarı
durumlarından hangilerinin ölçülmesiyle fotosentez hızı belirlenebilir?
A) Yalnız I
B) Yalnız II
C) Yalnız III
D) I ve II
E) II ve III
Hırka isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 04-26-2012, 07:20 PM   #2 (permalink)
Admin
 
@izci@ - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Üyelik tarihi: Jul 2008
Mesajlar: 24.106
Teşekkür: 511
1.972 Mesajına 4.768 teşekkür edildi.
Standart

FOTOSENTEZ VE KEMOSENTEZ

1. İçinde yalnızca oksijen, su, karbondioksit, mineraller ve vitaminler bulunan aydınlık bir ortamda yaşamını sürdüren yeşil bir bitkinin, bu ortamda yaşayabilmesini sağlayan en önemli özelliği hangisidir?
A) Minerallerdenyararlanabilmesi
B) Karbonhidratsentezleyebilmesi
C) Vitaminleri hazır olarak alabilmesi
D) Karbondioksit üretebilmesi
E) Eşeysiz olarak üreyebilmesi
(1982-ÖSS)

1. Yeşil bitkilerin ışıklı ve diğer faktörlerin de (su, oksijen, karbondioksit, mineraller ve vitaminler) bulunduğu ortamda yaşayabilmesini sağlayan en Önemli faktör, inorganik maddelerden karbonhidratları sentezleyebilmeleridir.
Çünkü yaşam için enerji veren besinlerin ve yapıya katılan besinlerin sentezlenmesi şarttır. Zaten karbonhidratlardan diğer organik maddelere dönüşüm yapılmaktadır.
Organik besin olmayınca diğer faktörleri kullanabilmiş olmak yaşam İçin yetersizdir. Çünkü enerjisiz yaşam olmaz.
Cevap B

2.


Şekildeki deney düzeneğinde, aşağıdaki faktörlerden hangisi, belli zamanda çıkan gaz kabarcıkların sayısını etkilemez?
A) Cam kabın hacmi
B) Işığın şiddeti
C) Bitkideki yaprak sayısı
D) Suyun sıcaklığı
E) Suda çözünen Karbondioksit miktarı
(1983-ÖSS)

2. Deney düzeneğine bakılırsa bitkinin fotosentez yapması sağlanmıştır. 0 halde gaz çıkışını foto-sentezi etkileyen bütün faktörler etkilemektedir. Fotosentezle ilgisi olmayan cam kabın hacmidir ve gaz çıkışını da etkilemez.
Burada ışık şiddeti fotosentezi etkiler dolayısıyla O2 (oksijen gazının) çıkışı artar. Aşağıdaki grafikte olduğu gibidir.



- Yaprak sayısı arttıkça gaz çıkışı artar
- Sudaki çözünmüş CO2 miktarı arttıkça gaz çıkışı artar.
- Suyun sıcaklığı arttıkça fotosentez hızlanacağı için gaz çıkışı artar.

Cevap A

3. aşağıdaki grafik, yeşil bitkilerde fotosentez hızının ışık rengi ile olan bağlantısını gösteriyor. Buna göre, dünyamıza sadece yeşil ışık gelseydi ne olabilirdi?


A) Bitkilerde metabolizma dururdu.
B) Dünyada yaşayabilecek olan hayvan sayısı azalırdı.
C) Fotosentez olayı tamamen dururdu.
D) Bitkilerin sentezlediği şeker miktarı artardı.
E) Atmosfere verilen oksijen miktarı çoğalırdı.
(1984-ÖSS)

3. Fotosentez hızının ışık rengi ile olan ilişkisi verilmiştir. Yeşil ışıkta en az fotosentez olmaktadır. Dolayısıyla üretilen organik besin maddeleri ve oksijen oranının az olmasından dolayı bunlara bağlı heterotrof olan canlıların (hayvanların) sayısında azalma olabilir.


Cevap B


4. Bitkilerde ileri bir adaptasyon sayılan gözeneklerin hangi özelliği fotosentez hızını yavaşlata-bilir?
A) Nemli havada açık olmaları
B) Hücrelerinde kloroplast bulunması
C) Kapatma hücreleri arasında boşluk bulunması
D) Alt epidermis de daha çok olmaları
E) Kurak havada kapalı olmaları
(1984-ÖSS)

4. Bitkilerde ileri bir adaptasyon sayılan gözeneklerin kurak havada kapalı olmaları dışardan CO2 alımını durdurur. Bunun için bitki kendi hücre solunumu sonucu açığa çıkan CO2'ı kullanır. Bu kullanılan CO2‘nin miktarı ise yeterli olmadığı İçin fotosentez hızı yavaşlamaktadır.
Aslında CO2 solunum sonucu açığa çıkıyor, ancak fotosentez hızı yaklaşık solunum 10 katı kadardır. Yani daha fazla CO2 ye ihtiyaç olduğunu göstermektedir.

Cevap E

5. Bitki hücrelerinde gerçekleşen genel olaylardan bazıları şunlardır:
I. Karbondioksitin açığa çıkarılması
II. Suyun parçalanması
III. Nişastanın depolanması
Bu olaylardan hangileri kloroplastlarda gerçekleşir?

A) Yalnız I B) Yalnız II C) Yalnız III
D| I ve III E) II ve III
(1988-ÖSS)

5. Bitki hücrelerinde gerçekleşen metabolik olaylardan, CO2 nin açığa çıkarılması oksijenli solunumda gerçekleşir. Bu solunumda O2'nin kullanıldığı yer mitokondridir. Suyun parçalanması fotofosforilasyonda gerçekleşir. Bu olay ise kloroplastın granumlarında gerçekleşir. Dolayısıyla bu olay kloroplastta olur. Nişastanın depolanması genellikle lökoplastlarda olur. Bundan dolayı kloroplastta nişasta depolanmaz denilmektedir.

Cevap B

6. Bir cisim, gelen ışınları;
I.Geçirebilir
II. Yansıtabilir
III. Soğurabilir
Bitkilerin, güneşten gelen ışık enerjisinden fotosentezde yararlanabilmeleri için bu olaylardan hangilerini gerçekleştirmeleri gerekir?
A) Yalnız l B) Yalnız II C) Yalnız III
D) l ve II E) l ve III

(1990-ÖSS)

6. Bitkiler güneşten (veya başka kaynaktan) gelen ışık enerjisi klorofillerde absorbe edilir.
Absorbe edilen ışık klorofilin bünyesindeki elektronların koparılmasını sağlar. Kopan bu elektronlar ay-dınlık devrenin devirli ve devirsiz fotofosforilasyon devresinden geçerek ATP enerjisine dönüştürülür. Oluşturulan bu ATP ler karanlık devrede CO2 lerin yakalanmasını sağlayarak besinlerin oluşturulmasını ve bu besinlerdeki kimyasal bağ enerjisine dönüşmesini sağlamaktadır. Dolayısıyla fotosentezin olabilmesi için ışık enerjisinin soğurulması gerekmektedir.
Diğer özellikler de kloroplast için geçerlidir. Ama fotosentez yapılması için gerekli değildir.

Cevap C

7. Sık dallı ve bol yapraklı bir ağaç türünün, ormanda yetiştirildiğinde, fazla dallanmayıp boyuna geliştiği ve sadece tepe kısımlarının bol yapraklı olduğu belirlenmiştir.

Bu farklı gelişme biçimine neden olan etken aşağıdakilerden hangisidir?

A) Nem B) Sıcaklık C) Oksijen
D) Işık E) Mineral maddeler
(1992-ÖSS)

7. Ormanda ağaçların sık olmasından dolayı. o ortamda yetişebilmek için ışık rekabetini kazanmak gerekir. Bitkiler ışık rekabetini kazanabilmek için, boylarını uzatarak ışığa ulaşmaya çalışırlar.
Işığın alındığı yerlerde yapraklar İyi gelişmiştir ve besin sentezi daha çok yapılır. Aşağı bölgelerin ise ışığı fazla alamadığı için yapraklarının olmadığı görülmüştür.

Cevap D

8. Klorofilli hücreler, fotosentezi başlatmak için aşağıdakilerden hangisini dışarıdan alır?

A) Karbondioksiti B) Azotu C) Glikozu
D) Yağ asitlerini E) Amino asitleri
(1992-ÖSS)

8. Klorofilli hücreler fotosentezi başlatmak için ışık, su, CO2 ve mineralleri alırlar.
Burada verilen seçeneklere bakarsak sadece Karbondioksit (CO2) görür. Diğerleri ya fotosentez ürü-
nüdür, ya da ara kademelerde gerekli maddedir (azot gibi).

Cevap A

9- Klorofilli bir hücre,

I. Fotosentez
II. Fermantasyon
III. Oksijenli solunum
IV. Terleme
olaylarının gerçekleşmesine uygun koşulların olduğu bir ortamda bırakılmıştır. Bu ortamdaki gazların miktarlarının günün belirli bir zaman aralığında değişmediği gözlenmiştir.

Bu durumun, bu olaylardan hangilerinin birlikte gerçekleşmesi sırasında, aralarındaki ilişki nedeniyle, ortaya çıkacağı düşünülebilir?

A) I ve II B) I ve III C) II ve IV
D) II ve IV E) III ve IV
(1993-ÖSS)

9. Klorofilli bir hücrenin bulunduğu uygun bir ortamda, gazların oranının değişmediği görülmüştür.
Özellikle klorofilli hücrenin fotosentez yapacağı ve CO2 kullanarak O2, açığa çıkaracağı düşünülebilir.
Bu durumda CO2 azalıp O2 nin artması gerekir. Ancak eşit kaldığı görülmüştür. 0 halde O2 kullanılarak CO2'in açığa çıkarıldığı olay (yanı oksijenli solunum) da gerçekleşmiş demektir.
0 halde denklemler şöyle yazılabilir:



Görüldüğü gibi birbirinin ihtiyacı olan gazların karşılıklı üretildiği görülmektedir. Diğer taraftan fermantasyonda O2 kullanılmaz. Alkolik fermantasyonda ise CO2 çıkar ancak olayların dengesi bozulur, Terlemede ise O2 ve CO2 , gazlarının çıkışı olmaz. Sadece su buhar halinde alılır.

Cevap B

10. Bitkinin bir yaprağında, belirli bir zaman aralığında sentezlenen glikoz miktarını, yaprağın aşağıdaki yapısal özelliklerinden hangisi en çok etkiler?

A) Stoma sayısı
B) Yaprak kalınlığı
C) Kloroplast miktarı
D) Yaprağın şekli
E) Damarlanma biçimi
(1994-ÖSS)


10. Bir bitkinin yaprağında fotosentez sonucu oluşan glikozun miktarını verilen seçeneklerdeki faktörlerin hepsi etkiler. Bunlar içinden en çok etkileyeni istendiğine göre, asıl fotosentezde direkt etkili olan faktör dikkate alınır. Bu da fotosentezin gerçekleştiği yer olan kloroplastlardır ve bunların miktarlarıdır. Kloroplast miktarı arttığı zaman fotosentezde üretilen glikoz oranı daha hızlı olarak artmaktadır.

Cevap C

11. Bir bitkiye işaretli karbondioksit verilip izlendiğinde, işaret!i karbon önce yapraktaki glikoz ve nişastada, daha sonrada gövdenin bir hücresindeki bir enzim molekülünün yapısında bulunmuştur.

Buna göre. işaretli karbondioksit bitki tarafından alınıp, glikoz sentezlendikten sonra, işaretli karbonun enzim yapısına girebilmesini sağlayan;

I.Amino asit yapımı
II Nişasta sindirimi
III Protein yapımı
IV. Nişasta yapımı
Olayları, aşağıdakilerin hangisinde verilen sıraya göre gerçekleşmiştir?

A) IV-III-I - II B) IV- II -I -III

C) III- IV- II - I

D) II- IV-III-I E) II-I-III-IV
(1995-ÖSS)




11. Bitkiye verilen işareti CO2 nin bitkide izlediği yolun bir kısmı soruda verilmiştir. Verilen olaylar sıraya dizilirken biraz daha dikkatli düşünülmelidir.
Dışardan alınan işaretli CO2 sırasıyla;
- Fotosentezle glikozun oluşumunda.
- Glikozdan nişasta sentezinde (dehidrasyonla),
- Nişastanın sindirilerek tekrar glikoza dönüşmesinde,
- Glikozun parçalanarak amino asitlere dönüşmesinde
- Amino asitlerden ribozomlarda protein sentezinde
- Proteinin enzime dönüşmesinde
görev yapmış olur.

Cevap B

12. Bir sarmaşık bitkisinin üç gün boyunca büyüme, terleme ve fotosentez ürünü miktarının zamana göre değişimi ölçülerek aşağıda verilmiştir.


I. Gündüz, gece, gündüz,gece sıra ile artması
II. Gündüz, gece, gündüz,gece zig zaglaşarak gitmesi
III. Sadece gündüz artması

Bu aşamalar 3 gün süreyle devam etmiştir;
Buna göre, bitkinin büyüme, terleme ve fotosentez ürünü miktarını gösteren grafiklerin numara-
ları aşağıdakilerin hangisinde doğru olarak verilmiştir?

Büyüme Terleme Fotosentez ürünü
A) I II III
B) l III II
C) II I III
D) II III l
E) III l II


12. Fotosentez sadece gündüz olur. Gece devam etmez. 0 halde III. grafik bunu gösterir.
Terleme ise normal şartlarda gündüz maksimum. gece minimumdur Çünkü stomalar gece kapalıdır. Buna göre II. grafik terlemeyi gösterir. Gelişme ise her zaman devam eder. Ancak gelişmesinin hızı değişebilir. Ayrıca gelişmede geri gitme genellikle olmaz. 0 halde I. grafik büyüme ve gelişmeyi gösterir.

Cevap A
13. Bitkiler, genel olarak, uygun ışık şiddetinde ve ortalama 33 ‘C de yoğun biçimde fotosentez yapıp en fazla miktarda oksijen ve glikoz üretebilmektedirler.

Buna göre, ılıman bölgede yaşayan ve yaprak döken bitkilerin, aşağıdaki dönemlerin hangi-sinde dışarıdan aldıkları oksijen miktarı en fazladır?

A) Kışın, gündüz
B) Sonbaharda, gündüz
C) Kışın, gece
D) Yazın, gece
E) Yazın, gündüz

(1997-ÖSS)

13. Kışın yaprağını döken bitkilerde, metabolizma hızı minimum düzeye iner (Bazal metabolizma). Bu sırada fotosentez durduğundan depo besinleri kullanırlar. Yapraklan olmadığı için ortama O2 veremezler. Solunum için gereken oksijeni dışarıdan alırlar.
Aynı durum ışıksız ortamlarda da geçerlidir, Işık olmadığından fotosentez durur, ancak solunum devam eder.
Ortam sıcaklığına göre, solunum hızı farklıdır. Yazın sıcaklık solunum için en uygun olduğundan, geceleri dışarıdan en fazla O2 alınacaktır.

Cevap D


14. Hücrelerde,
I.Hidrojenin elektron enerjisinin aktarılması
II. Suyun ayrıştırılması
III. ATP enerjisinin kullanılması
olaylarından hangileri, hem fotosentezde hem de oksijenli solunumda gerçekleşir?
A) Yalnız l B) Yalnız II C} Yanız III
D) l ve III E) II ve III
(1998-ÖSS)


14.Verilen üç olayı ayrı ayrı inceleyerek, nerelerde meydana geldiğini belirtelim.
I. Fotosentezde suyun parçalanması sonucu ortama verilen H+ iyonları NADP tarafından tutulur. Bu hidrojenin elektronları ise önce OH- iyonları oradan da klorofil-b ye geçer. Sonuç itibariyle hidrojenin elektron enerjisi fotosentezde de kullanılır.

Solunumda glikozun parçalanmasıyla serbest kalan H+ ve elektronlar ETS ye aktarılarak kullanılır.

II. Suyun İyonlarına ayrıştırılması yalnız fotosentezde olur. Buna fotoliz denir.

III. ATP hem fotosentez, hem oksijenli solunumda kullanılır. Ayrıca, diğer birçok biyokimyasal olayda da ATP tüketilir.

Cevap D

15. Aşağıdaki grafikte, diğer koşulların uygun olduğu bir ortamda, fotosentezin hızının iki farklı ışık şiddetinde sıcaklık ile olan ilişkisi gösterilmiştir,




Bu grafikteki bilgilere dayanarak,

I. Farklı ışık şiddetlerinde fotosentezin hızı değişir.
II. Yaklaşık 30 "C de, ışık şiddeti düşük de olsa. yüksek de olsa fotosentezin hızı en yüksek değere çıkar.
III. 30 °C ile 40 °C arasında, ışık şiddeti düşük de olsa, yüksek da olsa fotosentezin hızı, hızla azalır.

yorumlarından hangileri yapılabilir?
A) Yalnız l B) Yalnız II C) Yalnız III
D) I ve III E) II ve III
(1998-ÖSS)

16. Işık şiddeti sabit tutulan bir ortamda, saydam bir fanus içinde bulunan yeşil bir bitkinin fotosentez hızını belirlemek için,

I.Kloroplast miktarını Ölçme
II. Tüketilen karbondioksit miktarını ölçme
III. Toplam yaprak yüzeyini ölçme
IV. Ölçmede belirli bir süreyi birim olarak kullanma
uygulamalarının hangileri gerekli ve yeterlidir?
A) I ve II B) l ve III C) II ve III
D) III ve IV E) IIIve IV
(1999-ÖSS-İpt.)



16. Fotosentez hızını belirlemede etkili yöntem tüketilen karbondioksit miktarını ölçmektir.
Bu miktar ölçülürken, belli bir süre birim zaman olarak kabul edilir. Bu süre içinde bitkinin tükettiği CO2 miktarı fotosentez hızını belirlemede yeterlidir.
Kloroplast miktarı ve yaprağın yüzeyi kısa sürede değişebilecek faktörlerden değildir.

Cevap D


17. Kapalı bir sistemde, fotosentez yapan iki tür canlı ile heterotrof beslenen ve oksijensiz solunum yapan bir tür canlı bulunmaktadır.

Bu ortamdaki, ışık şiddetinde, CO2 miktarında ve O2 miktarında yirmi dört saat boyunca meydana gelen değişmeler grafikte X, Y ve Z eğrileriyle gösterilmiştir.


Buna göre, ışık şiddetindeki, CO2 miktarındaki ve O2, miktarındaki değişmeler grafikle X, Y ve Z eğrilerinden hangisiyle gösterilmiştir?

Işık şiddeti CO2 miktarı O2 miktarı
A) XZ Y
B) Y Z X
C) X Y Z
D) Y X Z
E) Z Y X
(1999-ÖSS-lpt.)

17. Fotosentez yapan canlılar, ışık bulduğunu zaman ortamdaki CO2 miktarını azaltırken, O2 miktarını artıracaktır. Işık şiddeti akçam sıfır olur. Buna göre, grafikteki Y eğrisi ışık şiddetini gösterir.
Işık şiddeti sıfır olunca. azalan eğri, oksijen miktarını gösteren X eğrisidir.
Gündüz ışık miktarına bağlı olarak azalan, akşam-leyin ışık olmadığı için artan Z eğrisi ise. CO2 miktarını gösterir.

Cevap B

18. Fotosentez hızını etkileyen bir etken fotosentez için en yüksek değerin üzerine çıktığında ya da fotosentez için en düşük değerin altına düştüğünde fotosentez süreci durur.

Bu etken, fotosentez için an uygun değerde olduğunda, fotosentez sürecinin hızı en yüksektir.
Aşağıdaki grafiklerde, bitkilerde fotosentez hızını etkileyen ışık şiddeti ve sıcaklığın bu değerleri, numaralarla gösterilmiştir.

Buna göre, aşağıdakilerin hangisinde verilen değişme yönlerinin her ikisi de fotosentez hızının artmasına neden olur?

(Işık şiddeti ve sıcaklığın, fotosentez hızına etkilerinin birbiriyle ilişkisi olmadığı varsayılacaktır.)

Işık şiddetindeki Sıcaklıktaki
değişme yönü değişme yönü
A) 4 ten 5 e 1den 2 ye
B) 1 den 2 ye 2 den 3 e
C) 2 den 3 e 3 ten 2 ye
D) 5 ten 6 ya 4 ten 5 e
E) 3 ten 2 ye 5 ten 6ya


(1999-ÖSS)



18. Fotosentez hızının artması ve en yüksek değere ulaşması, hem sıcaklığın hem de ışık şiddetinin en uygun değere doğru değişmesiyle sağlanır.
Işık şiddeti, 1 den 2 ye, 3 den 2 ye, 4 den 5 e, 6 dan 5 e doğru değişirse fotosentez hızı artar.
Sıcaklık için de aynı değişmeler fotosentez hızını artırır.
Seçeneklerde hem ışık şiddetinin, hem de sıcaklığın belirtilen şekilde değiştiğini gösteren sadece A dır.
Diğer seçeneklerde, faktörlerden binsi uygun olsa bile, diğeri uygun değildir.

Cevap A


15. Bu grafiği dikkatlice incelemek gerekiyor. Çünkü öncüllerden biri basitçe düşünmeyi, diğeri ayrıntıyı da dikkate almayı gerektiriyor.
l Yüksek ve düşük ışık şiddetlerinde fotosentez hızının değişik olduğu çok açık olarak görülüyor.
II. 30 ‘C de her iki eğride de fotosentez en yüksek değerindedir. Ancak bu değere ulaşılma zamanları farklıdır. Düşük ışık şiddetindeki eğri-de, en yüksek değere ulaşma 30" de değil, en başla sağlanmıştır.
III. 30° C ile 40° C arasında, her iki eğrideki fotosentez hızı, en yüksek değerinden 0 değerine doğru hızla azalır. Bu azalma, yüksek ışık şiddetinde çok belirgin iken. düşük ışık şiddetinde, zaten hız düşük olduğu için biraz daha zor gözlenebilir.


Cevap D
__________________

ALLAH'ım!
Bakışımızı ibret,
Sukutumuzu hikmet,
konuşmamızı sanat ve
marifete dönüştür,

ALLAH'ım!

Boşa bakanlardan,
Boşa susanlardan,
Boşa konuşanlardan eyleme.

@izci@ isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 12-09-2012, 06:53 PM   #3 (permalink)
Süper Moderatör
 
elif - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Üyelik tarihi: Jul 2008
Mesajlar: 18.912
Teşekkür: 162
1.196 Mesajına 3.031 teşekkür edildi.
Standart

umarım bu sorular genç arkadaşların işine yarar.
elif isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
elif Nickli üyemize 3 üyemiz teşekkür etmiştir:
etli (12-13-2012), imolea (12-12-2012), ughtan (12-13-2012)
Alt 01-03-2013, 08:40 PM   #4 (permalink)
Üye
 
Harbi - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Üyelik tarihi: Feb 2010
Mesajlar: 201
Teşekkür: 44
22 Mesajına 59 teşekkür edildi.
Standart

harcadığınız emeğe sağlık.
Harbi isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 01-06-2013, 10:49 PM   #5 (permalink)
Üye
 
aylin00 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Üyelik tarihi: Jan 2013
Mesajlar: 190
Teşekkür: 0
38 Mesajına 115 teşekkür edildi.
Standart

paylaşım için teşekkürler.
aylin00 isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 12-28-2013, 02:43 PM   #6 (permalink)
Admin
 
bestoffrm - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Üyelik tarihi: May 2011
Mesajlar: 9.342
Teşekkür: 368
371 Mesajına 1.340 teşekkür edildi.
Standart

paylaşım için teşekkür ederim.
bestoffrm isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Bookmarks

Etiketler
10 sinif biyoloji fotosentez sorulari, 10.sinif fotosentez konu anlatimi, biyoloji" fotosentez sorulari, biyoloji" fotosentez sorulari indir, fotosentez, fotosentez calisma sorulari, fotosentez cikmis soru ve cozumleri, fotosentez ile ilgili sorular, fotosentez ile ilgili sorular ve cevaplari, fotosentez ile ilgili test sorulari, fotosentez indir, fotosentez konu anlatimi, fotosentez ve kemosentez ile ilgili 30 test sorusu, fotosentez ve solunum iliskisi, fotosentez ve solunum test sorulari, ile, ilgili, kemosentez, sorusu, test

Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


LinkBacks (?)
LinkBack to this Thread: http://www.bestoffrm.com/59905-fotosentez-ve-kemosentez-ile-ilgili-30-test-sorusu.html
Konuyu Başlatan For Type Tarih
fotosentez ve kemosentez ile ilgili sorular — Yandex: 25 bin sonuç bulundu This thread Refback 02-27-2013 07:01 PM


WEZ Format +3. Şuan Saat: 05:46 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.4
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.

bestoffrm | aşk flashları | sitemap | tags
Resimli Şiirler Şairler Müzik Yemek Tarifleri Moda Örgü Modelleri Dantel Modelleri Şifalı Bitkiler İslami Konular Dil An Coğrafya Fizik Roman Özetleri Aşk Duaları Dilek Duaları Define İşaretleri Cilt ve Güzellik Sosyal Dil Anlatım Edebiyat Aşk flashları Domain Telif Hakkı Sitemizin tüm hakları saklıdır. Telif hakkı ihlali bildirimi, acil şikayetleriniz ve her türlü görüş ve önerileriniz için iletişim sayfamızı kullanabilirsiniz. Sorumluluk İçerik sağlayıcı ve paylaşım sitesi olan Bestoffrm.com sitesinde, 5651 Sayılı Kanun’un 8. Maddesine ve T.C.K’nın 125. Maddesine göre tüm üyelerimiz ve ziyaretçilerimiz yaptıkları paylaşımlardan sorumludur. Bestoffrm.com hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetler iletişim sayfamızdan bildirilmesi halinde ilgili kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde tarafımızdan gereken işlemler yapılacak ve size dönüş yapacaktır. Sitemizde yayınlanan sağlıkla ilgili konular sadece bilgilendirme amaçlı olup tedavi için Lütfen Doktorunuza başvurunuz.